Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Δραστηριότητα εκμάθησης γραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίαςΤη δραστηριότητα αυτή μπορεί να την κάνει ο γονέας στο σπίτι σε συνεργασία με το παιδί αλλά και ο εκπαιδευτικός στην τάξη του. 

Χρειάζεστε:
Χοντρό χαρτόνι, κόλλες Α4, ψαλίδι, έναν διακορευτή για να ανοίξετε τις τρύπες, καθαριστικό πίπας για να δέσετε το βιβλίο, μαρκαδόρο, μολύβι, κόλλα και παλιά περιοδικά για τις εικόνες. 


Η δραστηριότητα αυτή θα αρέσει πολύ στο παιδί σας. Εκτός του ότι θα περάσετε δημιουργικό και ευχάριστο χρόνο μαζί του θα του δοθεί η δυνατότητα να αρχίσει σιγά σιγά να αναγνωρίζει τα γράμματα της ΑΒ, ενώ η χρήση του ψαλιδιού θα ενισχύσει τον οπτικό του συντονισμό. Ικανότητα απαραίτητη για τη μετέπειτα εισαγωγή στη γραφή.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δραστηριότητα αυτή με διάφορες παραλλαγές, αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Μπορείτε ας πούμε αντί να κολλήσει εικόνες, κάτω από κάθε γράμμα, να του γράψετε λέξεις και εκείνο να τις αντιγράψει.
Εάν το παιδί είναι μικρό μπορεί να δουλέψει τα γράμματα μόνο με τις εικόνες.
Αυτό εξαρτάται κάθε φορά από το επίπεδο που βρίσκεται το παιδί. Η δραστηριότητα θα πρέπει να είναι ευχάριστη για το παιδί ειδάλλως δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 


Μέσα από τη δραστηριότητα μπορεί να μάθει και έννοιες όπως: πρώτο, δεύτερο, τελευταίο π.χ. του λέμε : το τελευταίο γράμμα του ονόματός σου είναι το <α> ή το ρωτάμε: ποιο είναι το δεύτερο γράμμα του ονόματός σου;

Καλή επιτυχία!!

Η ιδέα αντλήθηκε από το pintrest.