Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Επιλέγουμε ανάμεσα σε εμπειρίες ή υλικά αγαθά;


Ο άνθρωπος από τη φύση του αναζητάει διαρκώς τρόπους προκειμένου να νιώσει ευτυχισμένος. Τι είναι αυτό όμως που ορίζεται ως ευτυχία; Αφήνω τον καθένα από εσάς να απαντήσει και να την ορίσει μόνος τους.
Πολλοί από εμάς ταυτίζουμε τα χρήματα με την καλή ποιότητα ζωής, όμως αυτά τα δύο δεν πάνε απαραίτητα μαζί. Ωστόσο για να σας προλάβω, θα πω ότι και η φτώχεια δεν είναι κριτήριο ευτυχίας, διότι αποτελεί παράγοντα έντονου στρες και εμποδίζει πολλούς ανθρώπους από το να νιώθουν ευτυχισμένοι.
Φαντάζομαι πως κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το ποιος είναι περισσότερο ευτυχισμένος, κάποιος που διαθέτει χρήματα ή κάποιος που φέρνει βόλτα την καθημερινότητά του με δυσκολία;
Η ευτυχία πηγάζει από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας, έχει να κάνει περισσότερο με τις εμπειρίες που έχουμε συλλέξει από την μέχρι τώρα ζωής μας παρά από τα υλικά αγαθά. Ας κάνουμε μια μικρή δοκιμή προκειμένου να σας βοηθήσω να καταλάβετε τι εννοώ. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας. Ωραία….Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι φέρατε στο μυαλό σας ανέμελα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια τότε που με τους φίλους σας, γελούσατε με την ψυχή σας. Ίσως κάποιοι αναπολήσατε ήρεμες οικογενειακές στιγμές. Κάποιοι σκεφτήκατε ειδυλλιακές στιγμές που περάσατε με το σύντροφό σας. Ο καθένας από σας σκέφτηκε σίγουρα κάτι όμορφο, και μέσα στη σκέψη του υπήρχαν άνθρωποι αγαπημένοι που τον περιτριγύριζαν. Πόσοι όμως από σας που κλείσατε τα μάτια, αναπολήσατε ως ευτυχισμένη στιγμή την αγορά ενός καναπέ; Φαντάζομαι ελάχιστοι, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι όπως προαναφέρθηκε η ευτυχία εξαρτάται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς τη ζωή του.
Πόσες φορές δεν αγοράσαμε κάτι που μας έκανε χαρούμενους αλλά όταν πέρασε ένα χρονικό διάστημα το βαρεθήκαμε; Πόσοι από εμάς όμως, έχουμε βαρεθεί να σκεφτόμαστε εικόνες από ταξίδια που έχουμε πάει ή όμορφες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε; Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν βρισκόμαστε με άτομα που έχουμε να δούμε καιρό, συνήθως αναπολούμε το παρελθόν και τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί τους.
Αυτό που θέλω να πω και φαντάζομαι πως αρκετοί από εσάς θα συμφωνήσετε μαζί μου, είναι το πώς  ξοδεύει ο καθένας από εμάς τα πολλά ή λίγα χρήματα που διαθέτει. Προτιμούμε να αγοράζουμε εμπειρίες ή υλικά αγαθά; Τι σημαίνει όμως αγοράζω εμπειρίες; Σημαίνει πως διαθέτω τα χρήματά μου να πάω διακοπές, να παρακολουθήσω μια συναυλία, ένα θέατρο, να κανονίσω ένα διήμερο να το μοιραστώ με φίλους κάπου σε κάποια παραλία και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς από εσάς.
Αυτές οι εμπειρίες που κάποιες φορές στοιχίζουν πολύ πιο φθηνά από κάποια υλικά αγαθά, προσφέρουν και δημιουργούν ένα κεφάλαιο αναμνήσεων που θα μας συνοδεύει για πάντα στη ζωή μας. Οι εμπειρίες παράγουν μεγαλύτερη και μακροχρόνια ευτυχία, τουλάχιστον κάθε φορά που αναπολούμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Μια κιθάρα, δέκα φίλοι και μια παραλία, χρειάζονται ελάχιστα χρήματα ωστόσο είναι στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό μας για πολλά χρόνια.
Ο καθένας από εσάς έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος πως θα ζει τη ζωή του, όμως αν σας λέγανε πως μακροχρόνια είναι πιο ωφέλιμη η αγορά εμπειριών από την αγορά υλικών αγαθών και εάν φυσικά είχατε εκατό ευρώ στη διάθεσή σας τι θα επιλέγατε: ένα διήμερο με φίλους ή ένα επιπλέον παντελόνι στην ντουλάπα σας;